Hur jag finansierar min startup

En spargris står på ett bord tillsammans med högar av mynt

Det är klart att jag hade önskat att jag haft ett lite mer proppfullt bankkonto när jag påbörjade min startupresa. Redan ha finansieringen fixad. Men efter att ha varit först föräldraledig, köpt hus, gift mig och varit sjukskriven i ett år fanns det inte direkt några högar med pengar att bada i när jag väl sa upp mig.

Min man är inte direkt höginkomsttagare men ändå har vi lyckats klara oss de här åren på hans lön och att jag plockar ut minimalt ur Femingo.

Finansiera en startup

Vägarna till att finansiera en startup är såklart många. Vissa har pengar på kontot, andra tar in investerare redan tidigt i processen.  Och sen finns det de som gör som jag och kastar sig ut utan varken fallskärm eller skyddsnät och tar sig fram ändå.

Jag har hittills klarat mig bra med hjälp av tre vägar. Egna uppdrag som konsult, lån och bidrag.

Finansiera en startup genom konsultuppdrag

I början av min resa tog jag uppdrag som konsult inom marknadsföring. Det är där jag har min bakgrund och största erfarenhet.

Jag jobbade mest med andra startups vilket inte bara gav mig pengar in på kontot och möjlighet att delfinansiera utvecklingen av I Heat You. Utan också väldigt värdefull kunskap och kontakter om hur det är att driva en startup.

En stor fördel var att jag fick in kapital som gjorde att jag kunde finansiera utveckligen och även min tid tills det var dags att satsa helhjärtat på I Heat You.

Låna pengar för finansiering av startup

Att låna pengar för att finansiera utvecklingen av I Heat You kändes för mig otroligt läskigt och verkligen som ett stort steg. Det som fick mig att ta den vägen var att jag trodde och tror på att det är en bra investering. Jag vill i dagsläget inte ta in en extern finansiär och därmed dela med mig av ägandet. Det var även det rådet jag fick av en stor svensk riskkapitalist.

Med det sagt innebär det inte att jag inte kommer ta in den typen av finansiering och delägare i framtiden. Men som jag ser det nu skulle det snarare vara ett val baserat på kunskap och kontakter. Någon som kan hjälpa mig att ta ett större kliv framåt.

Olika bidrag för startups

Det finns en hel del hjälp att söka för den som driver företag. Är det en innovation kan till exempel Vinnovas utlysningar passa bra.

För I Heat You har jag fått bidrag från Region Gotland, som bland annat går in och finansierar hälften av vissa konsultkostnader, samt från Almi Gotland, där de finansierar hälften av vissa innovationskostnader.

Dessa bidrag hade jag inte en aning om att de fanns innan jag genom mina uppdrag som konsult dök in i den gotländska startupvärlden. Kolla med din kommun/region vilka möjligheter som finns där du bor. Almi, Science Park och andra organisationer som hjälper dig i startfasen brukar också ha koll på dessa.

Lite inspiration till att våga flyga

Att lyssna på andra hjälper, även om det är viktigt att sålla mellan råden. Jag lyssnade en gång på ett föredrag av Per Holknekt. När han drog igång arbetet med Odd Molly startade han helt på noll. Och då menar jag verkligen helt. Det gick ju ganska bra. När det känns tufft brukar jag därför tänka på Per och hans resa, om han kunde då kan jag också.

Följ mig

Emma

Founder at Femingo AB
Att driva en startup i Visby har sina utmaningar, men fördelarna överväger stort.
Med Femingo vill jag med hjälp av innovationer skapa en mer jämlik värld. Först ut är I Heat You som lanseras under 2018.
Följ mig

Latest posts by Emma (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *