Att leva utan tryggheten med en fast tjänst

Illustration av tjej med 50-talsfrisyr som pratar i telefon och texten In that moment she realized she had to become her own hero.
Illustration: Emma Hällström, www.rockem.se

När jag sa upp mig fick jag oräkneligt antal gånger höra att jag var så modig.

”Att bara lämna en fast tjänst sådär och starta eget företag. Huvaligen, det skulle aldrig jag våga!”

Där och då kände jag mig inte alls modig. Jag gjorde det som var nödvändigt för att jag skulle må bra. Varken mer eller mindre.

Jag tyckte snarare att det var lite jobbigt att andra kallade mig modig. Det kändes som att deras ord gjorde mitt beslut ännu läskigare. Idag kan jag nog hålla med dem om att jag är modig, men inte enbart av samma orsak som alla andra tyckte då.

Den falska tryggheten med en fast tjänst

Jag är ganska säker på att det inte var den finansiella biten eller att ”ge upp tryggheten” som krävde mest mod.

Trots att mitt företag har en bra bit kvar innan vi kan dra in pengar på försäljning. Och trots att jag tar ut en lägre lön än när jag var 19 och slet på McDonald’s i Uppsala. Så har jag aldrig känt mig tryggare. För idag är det jag som styr.

Det är jag som bestämmer att jag satsar på I Heat You och därmed får några hundår. Och skillnaden mellan nu och då är att det är till stor del min prestation som slutresultatet kommer vara beroende av. Inte om någon VD vill göra ännu en omorganisation eller om jag råkat välja fel väg inom den interna företagspolitiken.

Friheten som egenföretagare

Att vara kapten på sin egen skuta ger en fantastisk frihetskänsla. Jag sitter inte längre ner i båten när det stormar, jag seglar antingen runt stormen eller tar mig ann den med full kraft. Med andra ord, är det något som krånglar i företaget är det upp till mig att lösa det. Själv eller med hjälp av konsulter.

Tar pengarna slut är det upp till mig att skaffa nya. Det är något jag vet i god tid innan och kan undvika med hjälp av till exempel konsultuppdrag.

Jag som är funkis, med ADHD, behöver också lägga upp mitt arbete lite annorlunda än många normisar. Eftersom jag är supereffektiv vissa dagar och då tar ut mig lite för mycket behöver jag vila andra dagar. Med eget företag kan jag göra det. Det är inte tiden vid skrivbordet som räknas utan vad som blir gjort. Det är otroligt skönt.

Jag är min egen hjälte

Vad är det som gör att jag är modig då? Det läskiga har för mig istället varit att tro på mig själv. Att veta att jag kommer att klara av den här utmaningen. Det kanske inte blir precis som jag tänkt mig från början, redan nu har jag vägen tagit mig mot ett helt annat mål än vad det var tänkt.

Jag har en bra bit kvar tills jag kan lansera I Heat You. Men jag har redan nu, under de här två åren som egen företagare, utvecklats otroligt både som människa och som entreprenör.

Det är definitivt inte varje dag som jag känner mig helt hundra på att det här kommer att gå. Jag har dagar då jag tvekar på mig själv. Aldrig på produkten eller affärsidén, men på mig själv. Det är väl just det som gör att jag är modig. Att jag fortsätter, vågar satsa på mig själv om och om igen och vågar vara min egen hjälte.

Följ mig

Emma

Founder at Femingo AB
Att driva en startup i Visby har sina utmaningar, men fördelarna överväger stort.
Med Femingo vill jag med hjälp av innovationer skapa en mer jämlik värld. Först ut är I Heat You som lanseras under 2018.
Följ mig

Latest posts by Emma (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *